Witam, może trochę laickie pytanie, ale czy mógłbyś wyjaśnić terminy: trójglicerydy, triacyloglicerole? Które z tych określeń jest poprawne z literackiego punktu widzenia? Który z parametrów jest w praktyce (również ze względów zdrowotnych) najważniejszy podczas rutynowego badania cholesterolu (HDL, LDL) i tłuszczów we krwi? Co te dane oznaczają dla mnie? Dziękuję
Triglicerydy i triacyloglicerole są synonimami, oba terminy są powszechnie stosowane w literaturze. Są głównym składnikiem tłuszczów, zbudowane są z glicerolu i trzech cząsteczek kwasów tłuszczowych, organizm oddziela od nich kwasy tłuszczowe w procesie lipolizy, które następnie ulegają metabolizmowi. W praktyce w odniesieniu do żywienia zawsze należy interesować się (poza trójglicerydami) parametrami całkowitej ilości cholesterolu, w tym frakcji HDL i LDL, z których wyliczany jest tzw. wskaźnik aterogenny. Jest to wartość wskazująca na ryzyko rozwoju procesów miażdżycowych, jest więc powiązana z chorobami układu krążenia (dotyczy to także zwiększonej wartości trójglicerydów we krwi).
Tematy: Tracić na wadze Trójglicerydy Cholesterol