Dobry wieczór, chciałbym zasięgnąć porady w sprawie niedoborów wapnia w diecie. Wiem, że często wspominacie na lekcjach, że jeśli człowiek będzie przestrzegał zasady różnorodności, nie będzie miał problemu z pokryciem dziennej dawki wapnia, a także, że często ludzie cierpią na niedobory magnezu. Nie wiem gdzie robię błąd, ale w większości zadań ZOF-a mam taki problem, że choć udaje mi się uzupełnić wapń, to procent magnezu jest znacznie wyższy i proporcja nie jest optymalna. I to pomimo tego, że staram się sortować żywność według reprezentacji (często staram się też monitorować proporcje). Poza obowiązkami oczywiście mogę to też wpasować w swój normalny dzień, bo wydaje mi się, że moja dieta jest w podobnym duchu, więc musiałabym zwiększyć niektóre pokarmy, żeby zwiększyć wapń, mimo że np. przykładowo jedna porcja produktów mlecznych jest uważana za optymalną? (Oczywiście nie chodzi tu tylko o nich, ale wydaje mi się, że codzienne jedzenie porcji maku też nie jest odpowiednim rozwiązaniem). Ja też pytam głównie dlatego, że jestem coraz silniejszy, więc powinienem mieć wapń na jeszcze wyższym poziomie niż przeciętnie. Oczywiście wierzę, że można to zrobić inaczej niż suplementacją, ale przynajmniej mam poczucie, że komponowanie mojego jadłospisu jest zgodne z ogólnymi zaleceniami z lekcji, więc wszelkie większe interwencje i istotne zmiany postrzegałbym jako gwałtowne. Czy mógłbyś podzielić się jakimikolwiek obowiązującymi zaleceniami lub czy uważasz, że suplementacja wapnia będzie optymalnym sposobem działania w tym przypadku? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Magnez przesuwa się na wyższe wartości w Twoich zadaniach, ponieważ zmuszam Cię do pracy z żywnością naturalną (nie ultraprzetworzoną) i jednocześnie dyktuję liczbę przedstawicieli z każdej kategorii żywności. Rezultat jest dokładnym przeciwieństwem sytuacji, z którą będziesz miał do czynienia w praktyce. Jednocześnie należy wziąć pod uwagę, że produkty mleczne są kluczowym źródłem wapnia w diecie o bardzo dużej dostępności biologicznej. Z kolei źródłem magnezu są produkty pełnoziarniste, gdzie dostępność magnezu jest znacznie zmniejszona przez obecność substancji antyżywieniowych (błonnik, fityniany...), dlatego na papierze korzystnie jest mieć nieco wyższą zawartość magnezu. reprezentacja tego elementu. Jeśli masz wrażenie, że w prawdziwym życiu brakuje Ci wapnia, to po raz pierwszy zadaj sobie pytanie, czy to fakt, czy tylko przeczucie. Rzeczywiste zapotrzebowanie na wapń nie jest tak duże, jak wskazują powszechnie obowiązujące zasady, warto skupić się przede wszystkim na tym, ile tego pierwiastka faktycznie dostaje się do krążenia w organizmie (czyli nie jest ważne, ile go przyjmujesz, ale w jaki sposób). duża część jest wchłaniana, a następnie zużywa). Na proces ten wpływa wiele czynników – aktywność fizyczna, różnorodność mikroflory jelitowej, czynniki stresowe, stan zdrowia (funkcjonalność przewodu pokarmowego), ilość substancji antyżywieniowych, zawartość wit D3, regulacja hormonalna, proporcja białka w organizmie. dieta... dlatego też podejmij się tych wyzwań, a nie tylko absolutnego udziału jednego elementu, to Ci się opłaci w dłuższej perspektywie.
Tematy: Suplementacja Wapń Magnez