Kurzy ATAC

Doradztwo

Dobry dzień. W tej lekcji w jednym miejscu stwierdzacie, że eikozanoidy powstają z kwasów o-3 i zmniejszają stany zapalne, a w innym miejscu, że nadmiar o-6 sprzyja tworzeniu się substancji o działaniu zapalnym – eikozanoidów. Jak mam to rozumieć? Dziękuję za odpowiedź.

Eikozanoidy to substancje powstające z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności kwasów eikozapolienowych (= kwasy o 20 atomach węgla, od greckiego eikosi = 20). Dzielą się one dalej na dwie grupy: 1. Prostanoidy, do których należą prostaglandyny, prostacykliny i tromboksany, 2. Leukotrieny. Każda z tych grup pełni w organizmie określone funkcje. Tłuszcze omega-3 i omega-6 są szczególnie ważne w tworzeniu fizjologicznie istotnych eikozanoidów. Ponieważ te grupy MK są częścią diety, powstawanie poszczególnych typów eikozanoidów zależy od jakości diety, a konkretnie od proporcji tłuszczów omega-3 i omega-6. W uproszczeniu przedstawiono fakt, że w oparciu o stosunek O3 i O6 w organizmie powstają eikozanoidy o działaniu prozapalnym (z przewagą O6) lub odwrotnie przeciwzapalnym (z przewagą O6) przewaga O3).

Tematy:  Omega-3   Zapalenia   Omega-6