Zawartość błonnika nierozpuszczalnego w reklamach i zbóż - czy źródła takie jak ziarno owsa, kasza gryczana, amarantus, komosa ryżowa są odpowiednie dla dzieci do 3. roku życia (czy istnieje różnica w zawartości błonnika nierozpuszczalnego dla białka białego, czarnego, czerwonego)?
Dzieci w tym wieku mogą spożywać te produkty, należy jednak zadbać o ich dobrą strawność, co obejmuje: 1. Dokładną obróbkę cieplną całych ziaren (najlepiej w szybkowarze) – konieczne jest rozbicie struktury antyżywieniowej substancji pod wpływem ciśnienia i temperatury oraz zmieniają strukturę nierozpuszczalnego błonnika, który dzięki temu staje się bardziej strawny. 2. Staraj się kontrolować całkowitą ilość błonnika w codziennej diecie, uwzględniając proporcje pomiędzy jego formą rozpuszczalną i nierozpuszczalną. Jeśli tego nie zapewnisz, ryzykujesz trawieniem i problemami trawiennymi (gazy, wzdęcia...). Reprezentacja błonnika w poszczególnych odmianach danego rodzaju zbóż jest w przybliżeniu taka sama, nie ma sensu rozwiązywać różnic w praktyce.
Tematy: Tracić na wadze Błonnik pokarmowy