Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, zastanawiam się, jakie są Twoje poglądy na temat glutenu i chorób autoimmunologicznych. Wielokrotnie spotykałam się z twierdzeniami, że choroby takie jak tarczyca mają związek z nietolerancją glutenu.

Gluten nie tylko może, ale w praktyce często jest przyczyną różnych chorób. Jednak uogólnianie takich sytuacji nie jest do końca szczęśliwe, stwarza wrażenie, że gluten jest przyczyną wszelkiego zła, co w konsekwencji prowadzi jednostkę do niezbyt idealnych manipulacji dietetycznych. Aby powstał problem zdrowotny w związku ze spożywaniem glutenu, musi zostać spełnione całe spektrum określonych warunków (zespół czynników genetycznych i epigenetycznych), których jednostka nie jest w stanie przewidzieć. Większość populacji jest przystosowana do spożycia źródeł glutenu i białko to nie sprawia im żadnych problemów. Reszta jest „pechowa” i to tylko kwestia indywidualna, który narząd lub układ w organizmie zareaguje odchyleniem od równowagi (na przykład w przypadku zaburzeń pracy tarczycy wiemy, że zapalenie tarczycy Hashimoto częściej występuje u osób z celiakią) . Generalnie jednak obowiązuje zasada: 1. Spożycie glutenu u zdrowego człowieka nie powinno powodować żadnych problemów, 2. Korzystniej jest preferować źródła glutenu fermentowane (są łatwiej strawne i mniej obciążają organizm). układ odpornościowy), 3. Powikłania zdrowotne nie są powodowane przez sam gluten, ale w połączeniu z innymi składnikami diety – to też jest kwestia indywidualna, ale najczęściej objawia się długotrwały nadmiar cukru, występowanie ultra- żywność przetworzona w jadłospisie oraz wpływ niektórych dodatków do żywności. Łącznie czynniki te stanowią na tyle duże obciążenie dla układu odpornościowego, że prowadzą do reakcji autoimmunologicznych.

Tematy:  Gluten   tarczyca