Witam, twierdzisz, że wskazane jest, aby dzieci dostarczały wysokiej jakości składników, unikały słodyczy i dostarczały wystarczającej ilości błonnika, który występuje głównie w owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych. W poprzednich artykułach zwracałaś jednak uwagę na produkty pełnoziarniste stosowane u małych dzieci, u których takie produkty mogłyby uszkodzić przewód pokarmowy. Głównie ze złomu. A co z tą żywnością, powiedzmy dla dzieci w wieku od dwóch do trzech lat? Czy mąka pełnoziarnista gładka, płatki owsiane lub inne płatki, ryż naturalny, brązowy, czarny, makaron pełnoziarnisty...? Mógłbyś trochę rozwinąć, dziękuję.
W tej sytuacji konieczne jest prawidłowe postrzeganie znaczenia poszczególnych zasad (wymagań) żywieniowych. Wystarczająca ilość błonnika obejmuje ilość ogólnie zalecaną dla poszczególnych kategorii wiekowych dzieci (tj. wiek + 5 lat) – tę wartość należy traktować jako podstawową. Jednocześnie małym dzieciom zaleca się dostosowanie proporcji błonnika rozpuszczalnego do nierozpuszczalnego w diecie na 2-3:1. Od tego zależy także wybór pożywienia – w związku z dążeniem do zmniejszenia udziału frakcji nierozpuszczalnych zaleca się zmniejszenie objętości produktów pełnoziarnistych, w przeciwnym razie problemem będzie zapewnienie wymaganej proporcji (na poziomie teoretycznym). W przypadku błonnika nierozpuszczalnego ukazana zostaje jednocześnie nieadekwatność spożywania mączki zbożowej ze względu na ostre krawędzie błonnika, co jest praktycznie najważniejszym zaleceniem z powyższych. Wprowadźcie to w życie – w przypadku małych dzieci zdecydowanie unikajcie produktów złomu, są one naprawdę ryzykowne. W przypadku próby spełnienia innych wymagań nie jest konieczne ślepe podążanie za nimi, podane wartości i współczynniki traktuj jedynie jako liczby, które powinny wskazać Ci właściwy kierunek. Nie jest więc problemem np. użycie całych ziaren lub płatków zbóż, wystarczy tylko upewnić się, że zostały one dokładnie poddane obróbce cieplnej, aby wpłynąć na strukturę nierozpuszczalnego błonnika.
Tematy: Tracić na wadze Błonnik pokarmowy