Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, proszę o wyjaśnienie pojęcia skrobia oporna - natknęłam się na nią w artykule o błonniku. Jaka jest jego rola i jaki ma związek z błonnikiem? Dziękuję

Skrobie oporne to takie, które są odporne na proces trawienia. Zachowują się zasadniczo tak samo jak błonnik rozpuszczalny – ulegają procesowi fermentacji pod wpływem działania mikrobiomu jelitowego w jelicie grubym. W wyniku tego procesu powstają tzw. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są ważnym źródłem energii dla komórek tworzących wyściółkę jelita grubego. Skrobie oporne mają między innymi inne (korzystne dla zdrowia) działanie, z których najważniejszym jest zdolność wspomagania wzrostu wrażliwości komórek na insulinę (bardzo ważna dla diabetyków). Wyróżnia się kilka rodzajów skrobi opornych, występują one w zbożach, roślinach strączkowych, nasionach, bulwach (ziemniaki, słodkie ziemniaki) czy owocach (niedojrzałe banany – w procesie dojrzewania te oporne skrobie stają się jadalne).

Tematy:  Odporna skrobia   Błonnik pokarmowy