Witam, Panie Jelínek, zainteresowała mnie ta informacja i dlatego chciałbym zapytać o stosunek kwasów omega 3 do 6 u myśliwych i zbieraczy. Jak stwierdziłeś na lekcji, ich stosunek wynosił kiedyś do 1:1. Ostatnio słyszałam, że jakość mięsa wpływa na zawartość kwasów omega 3 i 6 MK. Jeśli więc wybieramy mięso wysokiej jakości (trudne do zdefiniowania – powiedzmy, że idealnie z własnych, znanych hodowli…), to teoretycznie powinno ono zawierać większą proporcję omega 3 MK. To wyjaśniałoby, dlaczego myśliwi i zbieracze mieli tak zrównoważone proporcje MK. Czy ten czynnik odgrywa rolę? A może kolekcjonerzy pozyskali omega 3 MK z innych źródeł? Dziękuję za odpowiedź
Udział poszczególnych grup kwasów tłuszczowych w tłuszczu zwierzęcym zależy przede wszystkim od składu ich diety. Tłuszcz zwierząt żyjących w wolnym środowisku naturalnym zawiera więcej kwasów omega-3 i zwykle mniej omega-6 MK niż u zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach karmionych głównie zbożami. Ponadto należy rozróżnić tłuszcz zwierząt stałocieplnych i zimnokrwistych, gdzie przeciętnie ryby są bogatszym źródłem kwasów omega-3. Przykład myśliwych i zbieraczy nie ma uniwersalnego zastosowania w warunkach współczesnej cywilizacji. Nasi przodkowie prowadzili zupełnie inny tryb życia pod względem czynników stresowych, poziomu aktywności fizycznej, ilości i jakości pożywienia, w tym jego regularności, mieli inne zróżnicowanie mikroflory jelitowej... Porównanie ich i naszej dotychczasowej diety z naciskiem na temat stosunku O3:O6 jest w zasadzie zupełnie nietrafiony, gdyż: 1. Myśliwi i zbieracze nie spożywali zbóż (lub jedynie absolutne minimum w postaci nasion traw), które obecnie są największym źródłem O6 w diecie, 2. Kluczowym źródłem O3 nie było mięso, jak się powszechnie przedstawia, ale przede wszystkim owady (te ostatnie są najbogatszym źródłem tłuszczów omega-3 w historii), a także nasiona niektórych roślin i orzechów. Mięso i ryby stanowiły jedynie dodatkową część menu opartego na możliwości połowu tych zasobów. Pomimo tego, że owady są powszechnym elementem diety niektórych kontynentów i przeżywają obecnie rozkwit jako potencjalny pokarm przyszłości, nie da się tego porównać z warunkami życia myśliwych i zbieraczy, ich metabolizm kształtował się diametralnie różne czynniki.