Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, chciałbym zapytać o trend stosowania różnych diet. Słyszałem od ludzi wokół mnie, że ktoś jest lub był na diecie ketonowej. Dieta ketonowa opiera się na małej ilości węglowodanów, ale funkcjonowanie naszego organizmu i tak zależy od ich pewnej ilości. Jak więc jest naprawdę? Czy jest to w ogóle zdrowe dla naszego organizmu? Przecież nie dostarczamy organizmowi wszystkich składników odżywczych w taki sposób, aby mógł on prawidłowo funkcjonować.

W przypadku diet zawsze zależy to od celu, w jakim je praktykujesz i od tego, jak duże są ograniczenia żywieniowe. Krótkoterminowe diety restrykcyjne są stosunkowo skutecznym sposobem na szybszą redukcję tkanki tłuszczowej, jednak zawsze niosą ze sobą ryzyko pewnego obciążenia metabolizmu, dlatego nie należy nimi manipulować na dłuższą metę. Dieta ketonowa to skrajność, która (niestety) stała się trendem w modzie. Większość zwolenników tej diety nie jest świadoma spektrum zagrożeń, jakie z niej wynikają, jednak jest to w zasadzie normalne i powszechne w praktyce, gdyż wiedza żywieniowa społeczeństwa jest na stosunkowo niskim poziomie. Chociaż ketoza jest naturalnym stanem metabolicznym, który w przeszłości stanowił integralną część spektrum warunków i wpływów, które ukształtowały ludzki genom, nie jest ona przeznaczona (= odpowiednia) do długotrwałego funkcjonowania. Ma to swoje zalety, ale też całe spektrum wad, o czym porozmawiamy w dalszej części kursu. W praktyce bezpieczniejsze dla zdrowia są zabiegi (zmiany diety), które nie obciążają tak bardzo metabolizmu – jest ich wiele, ale w oczach przeciętnego gościa nie są tak atrakcyjne, bo nie zapewniają wystarczająco szybkie rezultaty.

Tematy:  Tracić na wadze   Węglowodany