Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, zwracam się z prośbą o opinię dotyczącą fragmentu tekstu MUDr. Jan Pláteník.: Suplementacja diety antyoksydantami jest wyraźnie korzystna tylko w przypadku wcześniejszego niedoboru, w przeciwnym razie jest albo nieskuteczna, albo wręcz szkodliwa. Niedawna niezwykle obszerna metaanaliza całkowitej śmiertelności w 68 badaniach nad przeciwutleniającymi suplementami diety (232 606 uczestników, 385 publikacji) wykazała, że karoten, witamina A i witamina E znacząco zwiększają śmiertelność, podczas gdy witamina C i selen nie mają żadnego wpływu //// Jestem tym zdezorientowana, biorę suplementy i śmiertelność mnie trochę przeraziła (nie sądzę, że cierpię na deficyt). Dziękuję

Opinia ta, poparta cytowanym badaniem, jest stosunkowo dobrym dowodem na to, że spożywanie izolowanych form antyoksydantów nie ma dużego pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Powodem jest ich izolacja, co skutkuje działaniem prooksydacyjnym, co skutkuje zwiększoną produkcją wolnych rodników. W przypadku suplementów diety zaleca się zatem preferowanie mieszanek, zawsze pochodzenia naturalnego (ekstrakty itp.).

Tematy:  Przeciwutleniacze   Suplementacja   Witamina C