Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, w zadaniach niskowęglowodanowych jest też włączenie roślin strączkowych. Czy rośliny strączkowe naprawdę należą do LC? Myślałem, że zboża i rośliny strączkowe są stopniowo wycofywane. Dziękuję.

Zasady LC nie są dokładnie i ściśle określone. Podstawą jest ograniczenie podaży węglowodanów, których najbogatszym źródłem (z wyjątkiem żywności przetworzonej technologicznie) są ziarna zbóż i ich przetwory, a także wybrane rodzaje owoców i niektóre rośliny strączkowe. W tym kontekście włączenie roślin strączkowych nie stanowi oczywiście problemu, ale w rozsądnych ilościach. Są bogatym źródłem białka, błonnika, minerałów i w niektórych przypadkach tłuszczów, a zawartość węglowodanów jest stosunkowo niska, dlatego wpisują się w koncepcję podejścia niskowęglowodanowego.

Tematy:  Niska zawartość węglowodanów   Rośliny strączkowe   Płatki