Witam, mam pytanie, pisałeś o owocach, że zwiększona ilość cytrusów może powodować zagazowanie. Babcine przepisy wykorzystują wodę z cytryną do usuwania kamienia, więc jednak może to pomóc na krótką metę? Bardzo proszę o krótkie wyjaśnienie procesu, w wyniku którego mleko staje się mętne (w przypadku choroby zwykle zaleca się zaprzestanie stosowania nabiału ze względu na zmętnienie).
Na kwestię tę należy spojrzeć całościowo, tj. nie uogólniaj wpływu pożywienia na nasycenie dwutlenkiem węgla w sensie „jem dany pokarm i skutkiem tego jest nieproporcjonalna produkcja śluzu”. Przede wszystkim należy rozróżnić, o której części organizmu mówimy, gdy mamy do czynienia z wpływem pożywienia na karbonatyzację. Niektóre substancje zawarte w żywności bezpośrednio wzmagają wytwarzanie śluzu na błonie śluzowej układu oddechowego, inne w układzie pokarmowym, a jeszcze inne w układzie wydalniczym. Ponadto należy wziąć pod uwagę sytuację zdrowotną – u osoby zdrowej zakres oddziaływania będzie znacznie mniejszy niż w sytuacjach zaburzeń zdrowotnych/metabolicznych. I wreszcie, ważną rolę odgrywa także temperatura otoczenia i ilość spożywanej żywności. Typowym przykładem jest wspomniana woda z cytryną/limonką, w której kwasy organiczne z cytrusów powodują krótkotrwały wzrost aktywności komórek śluzówki produkujących śluz po spożyciu. Ponieważ ilość soku z cytryny/limonki jest bardzo mała w porównaniu ze spożyciem całego owocu, odpowiada temu reakcja komórek w postaci całkowitej produkcji śluzu. To jest mniejsza reakcja spowoduje niższą produkcję, co umożliwi łatwiejsze odkrztuszanie, a niższe pH płynu rozpuści śluz. Trochę inaczej działa mleko/przetwory mleczne – u osób zdrowych nie wpływają one na powstawanie niedrożności dróg oddechowych. Np. w sytuacji nietolerancji laktozy mają natomiast zdolność pośredniego wspomagania powstawania śluzu na błonie śluzowej jelit, a w przypadku stanów zapalnych górnych dróg oddechowych pogarszają stan istniejącej niedrożności.