Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, proszę, jak to jest z rosołami, a konkretnie roślinami strączkowymi? Na lekcji o substancjach antyżywieniowych piszesz, że niewskazane jest spożywanie bulionu zawierającego lektyny (znajdują się w roślinach strączkowych), a w tej lekcji o mikroflorze jelitowej masz ostatnią wskazówkę dotyczącą wspomagania odżywiania biomu jelitowego poprzez użycie bulionów, np. mięsno-kostnych, a także zbóż i roślin strączkowych. To trochę wbrew mnie. Może po prostu źle zrozumiałem :-) Dziękuję.

Z punktu widzenia biologicznej dostępności składników odżywczych najkorzystniejsze są buliony mięsno-kostne, które zawierają najwyższe stężenie substancji (białek i składników mineralnych). Warto jednak myśleć o tym w szerszym kontekście, wykorzystując źródła roślinne, możemy zapewnić również źródła błonnika w bulionach, co jest stosunkowo ważnym czynnikiem i jednocześnie zaletą. Warunkiem (w przypadku roślin strączkowych) jest ich dokładne zagotowanie, najlepiej w szybkowarze, co rozłoży składniki antyżywieniowe, uwolni z wiązania minerałów i wzbogaci bulion we frakcje błonnika.

Tematy:  Rośliny strączkowe