Witam, Piszesz, że w stwardnieniu rozsianym wskazane jest ograniczenie białek zwierzęcych i zastąpienie ich białkami roślinnymi, zatem czy weganizm jest bardziej odpowiednią koncepcją żywienia w stwardnieniu rozsianym? Istnieje wiele różnych diet ukierunkowanych na autoimmunizację, a zwłaszcza stwardnienie rozsiane, różne protokoły autoimmunologiczne, diety łabędzi, diety śródziemnomorskie i inne, wszystkie są ze sobą sprzeczne. A osoba chora na stwardnienie rozsiane naprawdę się w tym gubi, nawet jako dietetyk. Czy moglibyście mi podpowiedzieć, które produkty spożywcze są lepsze, a które nie? Znów słyszałem z kilku źródeł, że nie nadaje się SOJA, lektyny w ogóle w ogóle, jeśli wypada ograniczyć białka zwierzęce, to chyba zostaje już tylko prana :-D Dziękuję
Nie udowodniono, że dieta wegańska jest bardziej korzystna w przypadku stwardnienia rozsianego. Wskazuje przede wszystkim na zaletę ograniczenia nadmiaru źródeł białka zwierzęcego ze względu na ich działanie prozapalne. Jeśli uwzględnimy to zalecenie w koncepcji żywienia, zwiększy się udział roślinnych źródeł białka, a wraz z nimi także błonnika, który pełni funkcję prebiotyczną, gdzie czynnik ten wpisuje się w przeciwzapalną koncepcję żywienia w stwardnieniu rozsianym. Warunkiem jest jednak praca z odpowiednią żywnością, nie każda roślina jest bezpieczna w danej sytuacji (typowym przykładem są źródła substancji antyżywieniowych). Ponadto sam błonnik w nadmiarze zachowuje się antyodżywczo, dlatego dobór odpowiedniej żywności nie jest jedynym warunkiem ułożenia odpowiedniego planu diety – wybrane surowce należy ze sobą łączyć w taki sposób, aby spełniały stan równowagi żywieniowej. Dlatego w trakcie kursu realizujesz zadania w aplikacji edukacyjnej, gdzie dla każdego zadania masz listę odpowiednich i nieodpowiednich pokarmów i jednocześnie limitów żywieniowych. W ramach zadania spróbujesz stworzyć modelowy jadłospis, który będzie uwzględniał dostępne spektrum cech żywieniowych odpowiednich dla danej sytuacji.
Tematy: Tracić na wadze