Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, Panie Jelínek. Mam tylko pytanie do wyjaśnienia. Kiedy ustalam ilość białka na kilogram masy ciała (tak samo dla węglowodanów i tłuszczów) klienta (czyli jeśli nie wpisuję tego w grze ZOF), który chce schudnąć, powinienem wziąć pod uwagę jego aktualna waga czy teoretycznie przyszła waga jaką chce osiągnąć lub jego waga odpowiednio obniżona np. o 5 - 10 kg, jeśli różnica pomiędzy obecną a przyszłą wagą klienta była bardzo znacząca? Dziękuję

Zawsze optymalne jest dostosowanie tych wartości w oparciu o zmiany masy ciała lub budowy ciała. Sprawdź wyliczenie ilości makroskładników również w odniesieniu do ich procentowego przedstawienia w stosunku do całkowitego spożycia energii, wagi nie zawsze odpowiadają procentom. Jeśli będziesz monitorować rozwój zmian u klienta, będziesz miał również możliwość wprowadzenia niezbędnych korekt, droga do osiągnięcia rezultatu będzie tym bardziej efektywna.

Tematy:  Tracić na wadze   Bilkoviny   Węglowodany