Witam, chciałam zapytać o maksymalną ilość białka w 1 porcji. Słyszałem, że jedna porcja nigdy nie powinna zawierać więcej niż 35 g białka, niezależnie od budowy człowieka. Czy zgadzasz się z tą informacją? Osobiście uważam, że to całkiem sporo, zwłaszcza dla niektórych mężczyzn. Jeśli ilość na porcję jest tak ograniczona, z jakiego powodu? Czy dotyczy to bardziej np. mięsa, bo jest trudniej strawne i obciąża organizm, czy też dotyczy to w ogóle białek roślinnych? Dziękuję za odpowiedź.
Nie ma możliwości ustalenia konkretnego limitu, który obowiązywałby ryczałtowo, ilość spożywanego białka uzależniona jest głównie od masy ciała, poziomu aktywności fizycznej i profilu metabolicznego danej osoby. Faktem jest, że wraz ze wzrostem ilości białka w jednej porcji wzrasta obciążenie trawienia. W ramach wskaźników podlegających ocenie uwzględnia się zazwyczaj współczynnik bilansu azotowego, który może być ujemny (w sytuacji mniejszej zawartości białka w pożywieniu) lub dodatni (w przypadku większej zawartości białka w diecie). Jeżeli bilans azotowy jest dodatni (aminokwasy zawierają grupy aminowe, które zawierają azot - organizm rozkłada azot podczas trawienia białka, a w nadmiarze powstaje ten stan równowagi), w metabolizmie mięśni przeważają procesy proteoanaboliczne, ale nadmiar azotu jednocześnie obciąża wątrobę. W dłuższej perspektywie każdy człowiek powinien dążyć do utrzymania równowagi metabolicznej, dlatego warto monitorować ilość białka w diecie (z uwzględnieniem reprezentacji źródeł roślinnych i zwierzęcych) pod kątem zdrowia. Wskazane 35 g na porcję jest wartością średnią dla populacji. Osoby o większej masie ciała (lub proporcji masy mięśniowej) i obciążeniu fizycznym są w stanie bez większych trudności poradzić sobie ze znacznie większą ilością białka w jednej porcji.
Tematy: Tracić na wadze