Witaj Jin – Odśrodkowy, Ekspansywny, Wschodzący, Chłodny, Relaksujący – Mam w tym gulasz. Jak yin może być ekspansywne, wznosić się i relaksować, będąc jednocześnie zimnym? Moim zdaniem to bzdura, bo zimno opada i kurczy się.
To makrobiotyczne określenie znaczenia terminów yin i yang wiąże się z wpływem diety na zachowanie metabolizmu. Nie do końca odpowiada ono pierwotnemu znaczeniu zdefiniowanemu przez kulturę chińską, jakiemu przyświecał założycieli makrobiotyki – yin jest tu postrzegane jako tendencja wspierająca procesy uwalniania w organizmie (=spożywanie pokarmów/przepisów z przewagą yin wspomaga rozładowywanie napięcia, perystaltykę jelit, energię cieplną, koordynację nerwowo-mięśniową...). Ponieważ yin i yang są ze sobą powiązane, jedno przechodzi w drugie i jednocześnie się splata, zdarza się, że w sytuacji, gdy w diecie przeważają energie yin, pojawiają się te przejawy, których zasady homeostazy starają się „obronić”, wywołując przeciwstawną reakcję (= próba utrzymania równowagi systemu). Typowym przykładem jest spożywanie alkoholu jako pokarmu o niezwykle silnym wpływie yin. Wiemy, że alkohol łagodzi napięcie, rozszerza naczynia krwionośne, spowalnia reakcje, uwalnia energię cieplną, co również powoduje wychłodzenie organizmu (ryzyko odmrożeń zimą po spożyciu alkoholu jest zawsze większe...). W przypadku żywności znajdującej się na granicy skrajności makrobiotycznej skali tendencji energetycznych (sól, alkohol, niektóre leki...), wówczas istnieje odmienna interpretacja w postrzeganiu ich wpływu termicznego pomiędzy medycyną chińską a makrobiotyką. W literaturze można spotkać się z różnymi kategoryzacjami (ocieplenie vs. ochłodzenie), niestety nie ma tu zgodności, ponieważ jest to parametr, którego nie da się dokładnie zmierzyć, którego zachowanie ocenia się jedynie subiektywnie (jeszcze raz wracając do przykładu alkoholu – jego spożycie powoduje krótkotrwałe uczucie rozgrzania, które po pewnym czasie zamienia się w chłód na skutek ucieczki energii cieplnej, rozszerzenia naczyń krwionośnych i spowolnienia czynności układu krążenia – i tutaj zależy to od obserwator po jakim czasie od spożycia ocenia tę cechę).
Tematy: Tracić na wadze