Dzień dobry Panie Jelinko, chciałbym zapytać jak działają wegańskie suplementy kolagenowe, skoro kolagen można pozyskać wyłącznie z pokarmów pochodzenia zwierzęcego? Chciałbym również wiedzieć, jaki powinien być stosunek roślin strączkowych i zbóż dla wegetarian? Czy jest to 1:1 w gramach? gdzieś słyszałem nawet 3:1 na korzyść zbóż. Dziękuję bardzo!
Etykieta „kolagen wegański” ma w większości charakter komercyjny i skierowana jest do produktów, których skład ma wspomagać produkcję kolagenu w organizmie, gdyż jest to białko czysto zwierzęce. Podstawą ich składu są substancje niezbędne do budowy kolagenu – aminokwasy (prolina, lizyna i ich pochodne), witamina C i niektóre minerały. W związku z tym nie ma powodu sądzić, że powinny być mniej skuteczne niż produkty pochodzenia zwierzęcego. Zawsze rozwiązuj proporcje roślin strączkowych i zbóż w stosunku do planowanej koncepcji menu. Pracuj z roślinami strączkowymi jako znaczącym źródłem białka, tj. ich udział w diecie powinien być ustalany w oparciu o ilość białka, jaką należy dostarczyć w diecie (łącznie z produktami mlecznymi i jajami). W tym przypadku stosunek roślin strączkowych do zbóż jest wskaźnikiem wtórnym.
Tematy: Kolagen Rośliny strączkowe Płatki