Dzień dobry, chciałbym zapytać o zasadność spożywania produktów mlecznych jako źródła wapnia. Zwłaszcza strony wegańskie lub paleo podają, że kraje o większym spożyciu produktów mlecznych częściej cierpią na osteoporozę. Czy informacja ta jest wyrwana z kontekstu, czy też jaka jest przyczyna większej zachorowalności na tę chorobę? Dziękuję
Za najlepsze źródło wapnia uważaj produkty mleczne – oznacza to, że produkty te zawierają stosunkowo dużą ilość wapnia, a jednocześnie pierwiastek ten jest stosunkowo dobrze wchłaniany. Ale to samo w sobie nie oznacza, że są one wybawieniem w tłumieniu występowania lub przejawów odwapnienia kości. Dla optymalnego metabolizmu wapnia ważne jest zapewnienie odpowiedniej proporcji magnezu, będącego jego antagonistą, w organizmie. Ponadto duży wpływ ma wit. D3 (kalcyferol), czynność tarczycy (wytwarza hormon kalcytoninę), wystarczające spożycie białka i aktywność mikroflory jelitowej (wytwarza witaminę K2, która reguluje wchłanianie wapnia). Jeśli którykolwiek z tych czynników nie jest w równowadze, metabolizm wapnia również jest skomplikowany. Dlatego przypisywanie większej częstości występowania osteoporozy spożywaniu produktów mlecznych jest bardzo niefortunne i celowe ze strony zwolenników niektórych alternatywnych sposobów żywienia.
Tematy: Tracić na wadze Nabiał Osteoporoza