Kurzy ATAC

Doradztwo

Dobry wieczór, może to nie jest głupie pytanie, ale po co bawicie się redukcją/zwiększaniem białka przy spowalnianiu/przyspieszaniu metabolizmu, skoro węglowodany tak naprawdę przyspieszają metabolizm? Myślałam, że najczęściej używamy białka jako podstawy do ustalenia reszty makro, czyli tzw. białek i tłuszczów, dlatego dezorientuje mnie twierdzenie, że białka miałyby zostać celowo zmniejszone/zwiększone, podczas gdy raczej oferowano by poruszanie się wraz z proporcją węglowodanów. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Manipulując tempem metabolizmu należy rozróżnić na jaką część metabolizmu chcemy wpłynąć: Zmiana proporcji substratów energetycznych wpływa przede wszystkim na zmianę tempa metabolizmu energetycznego, czyli tempa wytwarzania energii. Zmiana ilości spożywanego białka zaburza głównie równowagę procesów anabolicznych i katabolicznych, wpływając tym samym na tempo metabolizmu w inny sposób niż węglowodany i tłuszcze, a także w innych układach organizmu.

Tematy:  Tracić na wadze   Węglowodany   Metabolizm