Wstęp / Jak uczyć się u nas / Który kurs wybrać?
Absolutnie nie jestem w stanie komukolwiek odpowiedzieć na to pytanie. Każdy z nas ma własne wyobrażenie o tym, czego chce się uczyć i do czego dąży. Poniższe przemyślenia nie mają na celu manipulacyjnego wpłynięcia na wybór zdecydowanej osoby zainteresowanej studiowaniem, wręcz przeciwnie, chciałbym je wykorzystać do wyjaśnienia filozofii i struktury naszego systemu studiów, co mogłoby pomóc niektórym wahającym się osobom.
Moim długoterminowym celem jest zapewnienie edukacji w zakresie żywienia. Człowiek składa się z 3 części:
Każda z tych części potrzebuje pożywienia, aby mogła funkcjonować. Ciało i mikroorganizmy potrzebują składników odżywczych, informacji umysłu i energii emocji. Jeśli chcemy kształcić się w zakresie żywienia, aby w prawdziwym życiu odżywiać się naprawdę sensownie i prowadzić się w pożądanym kierunku, konieczne jest respektowanie wymagań wszystkich części istoty.
Współczesnej nauce udało się rozłożyć żywność na czynniki pierwsze, dzięki czemu doskonale znamy skład poszczególnych pokarmów i wpływ poszczególnych składników na zachowanie metabolizmu. Dostarczenie składników odżywczych jest niezbędne do odbudowy i budowy tkanek, zarządzania procesami biochemicznymi i oczywiście wytwarzania energii. W oparciu o te czynniki mamy możliwość zmiany szybkości i jakości procesów metabolicznych.
Kultury i filozofie Wschodu na przestrzeni tysiącleci swojego rozwoju zdawały sobie sprawę, że żywność ma zdolność wpływania na zachowanie obu części naszego ciała, a także całości, w inny ciekawy sposób. Wybierając celowaną dietę możemy zainterweniować w odczuwaniu ciepła i zimna w organizmie, zrelaksować się lub wzmocnić, wysuszyć lub nawilżyć...
Ta holistyczna wiedza pozwoli nam w znacznym stopniu zarządzać zachowaniem organizmu w sposób niezbędny, jednak daleka jest od wykorzystania pełnego potencjału naszych możliwości. W ostatnich latach na pierwszy plan zainteresowania opinii publicznej, zarówno laików, jak i profesjonalistów, wysunęła się psychosomatyka – dziedzina nauki poszukująca związków pomiędzy procesami zachodzącymi w umyśle człowieka a funkcjonowaniem ciała fizycznego. To znaczy coś, nad czym filozofie Wschodu pracują jako integralną częścią istoty ludzkiej. Wiemy dzisiaj, że współczesna psychologia żywienia zaczyna odkrywać naprawdę interesujące powiązania między komunikacją duszy i ciała, które na zewnątrz objawiają się odmiennym apetytem i stosunkiem do jedzenia.
Podstawy wszystkich tych obszarów są przedmiotem kursu Konsultant Żywieniowy, którego zawartość merytoryczna, w tym system nauczania, jest stale rozwijana. Celem tego kursu jest skupienie w jednym miejscu najważniejszej wiedzy na temat żywienia w odniesieniu do zdrowia i nauczenie każdego studenta stosowania wszystkiego w praktyce.
Przedmiot można studiować w dwóch wariantach:
Dla osób zainteresowanych żywieniem, które z jakichkolwiek powodów nie chcą poświęcać pół roku swojego życia na edukację, a jednocześnie muszą skupić się na konkretnych tematach, sukcesywnie poszerzamy ofertę miesięcznych kursów:
- Żywienie w sporcie,
- Dieta i układ odpornościowy,
- Diety niskowęglowodanowe,
- Wszystko o odchudzaniu,,
- Wegetarianizm i weganizm w praktyce,
- Makrobiotyka w kuchni czeskiej,
- żywienie dzieci,
- Sekrety Wieku Biologicznego,
- Przewodnik żywieniowy dla osób chorych na cukrzycę.
Pomimo tego, że kurs Doradca Żywieniowy przeplata się z problematyką psychosomatyki, nie jest tu możliwe, ze względu na ograniczenia czasowe, zgłębienie głębszych aspektów wiedzy o ludzkim umyśle. Przez wiele lat wahałem się, jak ująć ten temat tak, aby był jak najbardziej „przyswajalny” dla szerokich mas ludzi. Stworzono miesięczny kurs medytacji dla początkujących, po którym następuje weekendowe seminarium stacjonarne Mocy Myśli.
System nauki połączony jest z aplikacją edukacyjną ZOF, która służy jako narzędzie do przekładania poznanej teorii na praktykę w formie tworzenia menu dla różnych modelowych sytuacji.
Mgr. Martin Jelínek
Marek Machus
Jako szef kuchni kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji posunął mnie dalej w życiu zawodowym, otwierając nowe horyzonty w dziedzinie przygotowywania posiłków. Gorąco polecam kurs każdemu, kto lubi swoje ciało i pragnie lepszego i zdrowszego życia.
Jan Pokorný
Po trzydziestu latach pracy w bankowości zdecydowałem się zmienić dziedzinę i zacząć bardziej skupiać się na dziedzinie odżywczej żywności, zwłaszcza sportowej. Ponieważ nie chciałam studiować na żadnej innej uczelni, szukałam kierunku, który nie byłby tylko „szybkim kursem”, ale dałby mi wystarczająco szerokie podstawy do tej niezwykle interesującej dziedziny. Kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji w pełni spełnił moje oczekiwania i w pełni spełnił wymóg zdobycia szerokiej, podstawowej wiedzy z tego zakresu. Uzupełnieniem zajęć indywidualnych jest poradnictwo on-line, które umożliwiło interakcję z innymi uczniami i uzyskanie odpowiedzi na pytania głównie praktyczne. Ogólne miesięczne podsumowanie online przygotowane przez pana Jelínka pomogło uporządkować przegląd najważniejszych momentów i powiązań. Comiesięczne testy dostarczały następnie informacji zwrotnej na temat bieżącego poziomu wiedzy. Praca końcowa seminaryjna i test były z pewnością dobrym sprawdzianem ogólnej zdobytej wiedzy. Myślę, że ten kurs jest jednym z najlepszych w ofercie studiów nad żywieniem, zapewnia doskonałą podstawę w szerokim obszarze z potencjałem przyszłej specjalizacji. Serdeczne podziękowania należą się panu Jelínkowi i całemu zespołowi zaangażowanemu w przygotowania. Cieszę się, że dokonałem właściwego wyboru!
Andrea Popelková
Dziękuję Mgr. Jelínkowi za fachowo poprowadzony kurs, chęć zawsze niesienia pomocy i rady oraz za zdobytą nową wiedzę. Trasa była czasami wymagająca, ale naprawdę mi się podobała. Dowiedziałem się znacznie więcej, niż się spodziewałem. Zdecydowanie polecam kursy Atac wszystkim zainteresowanym zdrowym trybem życia.