Życzę miłego wieczoru.Proszę o wyjaśnienie, że gryząc obniżamy indeks glikemiczny, rozumiem poprawę przetwarzania składników odżywczych, ale jakoś nie potrafię wytłumaczyć IG. Może jakiś link do badania procesów fizjologicznych. Dziękuję
Z pokarmu zawierającego węglowodany, który gryziemy i przeżuwamy dokładnie i powoli, mniejsza część cukrów uwalnia się i wchłania w jamie ustnej w wyniku mechanicznego rozdrabniania i czasu potrzebnego na enzymatyczny rozkład węglowodanów, co powoduje pierwszy (nieznaczny) wzrost stężenie cukru we krwi. Gdy strawiony pokarm dotrze do jelita cienkiego, zaczynają działać enzymy trzustki i po pewnym czasie od procesów zachodzących w jamie ustnej następuje druga (bardziej znacząca) fala wzrostu poziomu glukozy we krwi. Ponieważ glikemię poposiłkową mierzy się w czasie 90-120 minut po posiłku, powolny proces stosowania diety wysokowęglowodanowej jest korzystniejszy w stosunku do tempa wzrostu poziomu cukru we krwi (glikemia jest niższa, ponieważ wartości są „uśrednione”) niż spożywanie pokarmów w pośpiechu (w takiej sytuacji cukier do krwi uwalniany jest jedynie z jelita cienkiego, więc proces ten jest bardziej gwałtowny).
Tematy: Tracić na wadze Indeks glikemiczny