Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, mam pytanie dotyczące (nie)odpowiedniej żywności. Drożdże również znajdują się na liście pokarmów prozapalnych, ale chleb na zakwasie znajduje się wśród dozwolonych pokarmów. Nie jestem też przekonana co do nabiału. Polecasz produkty fermentowane, ale z wyjątkiem tych zawierających laktozę (ponieważ Candida żywi się tymi cukrami). W pytaniu, czy „nieodpowiednim pokarmem jest bułka, rosół czy biały jogurt” wybrałem zatem jogurt (laktozę) i uznałem, że bułka (poprawna odpowiedź) jest odpowiednia, gdyż nie jest napisane, że jest ona wytwarzana z zabronionych Biała mąka. Więc wziąłem to pod uwagę np. soja, graham, kasza gryczana itp. Generalnie przy podobnych pytaniach testowych czasami nie jestem pewien poprawnej odpowiedzi, jeśli opcje nie są wystarczająco szczegółowe (patrz rolka) i myślę o tym w głębokość.

System klasyfikacji żywności pro/przeciwzapalnej nie jest jednolity. W zasadzie też nie, bo pod uwagę brany jest cały szereg cech – liczy się nie tylko ich skład odżywczy i zawartość substancji niepożądanych, ale także sposób przetwarzania, w tym końcowe poprawki kulinarne. W przypadku żywności prozapalnej efektem musi być sytuacja, w której jej spożycie wywołuje w organizmie procesy prowadzące do powstania reakcji zapalnych, w przypadku jej odpowiedników przeciwzapalnych wręcz przeciwnie, sytuację, w której procesy zapalne w organizmie są tłumione. Z profesjonalnego punktu widzenia nie jest to bardzo sprawdzona metodologia, dlatego nie ma jednolitej listy żywności w tym zakresie. W przypadku różnicy pomiędzy drożdżami a zakwasem uważa się, że drożdże, ze względu na znacznie szersze spektrum gatunków mikroorganizmów działających probiotycznie, odpowiadają za produkcję większej ilości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które mają zdolność zapobiegania rozwojowi patogenów w jelitach (w porównaniu do drożdży monokulturowych). Jogurty zawierają mikroorganizmy probiotyczne. Dlatego należy uznać je za odpowiedni pokarm, warunkiem jest brak źródła dodatku cukrów i dodatków. Bułki są zwykle robione z mąki i drożdży, dlatego na liście wymienionych produktów spożywczych są uważane za nieodpowiednie = prozapalne. Pytania testowe zostały celowo zaprojektowane tak, abyś pomyślał, że jest to cel edukacyjny. Odżywianie jest specyficzne w tym sensie, że nie zawsze rządzi się ustalonymi zasadami. Konieczność myślenia o indywidualnych sytuacjach jest zatem częścią umiejętności żywieniowych, którą stopniowo rozwijasz w trakcie studiów.

Tematy:  Tracić na wadze   Nabiał