Witam Panie Jelínek, chciałbym zapytać, czy można choć trochę zaopatrzyć się w przeciwutleniacze, skoro latem jest teraz pod dostatkiem dzikich jagód, innych owoców i warzyw i kiedy można je spożywać na świeżo z lasu, z ogrodu... Dziękuję za odpowiedź.
Organizm jest w stanie wytworzyć mniejsze zapasy niektórych składników odżywczych, dotyczy to także przeciwutleniaczy. Zasadniczo konieczne jest rozróżnienie substancji rozpuszczalnych w wodzie i rozpuszczalnych w tłuszczach. Organizm gromadzi substancje lipofilowe przez dłuższy okres czasu, rzędu miesięcy (typowymi przykładami są witamina E lub karoteny). Natomiast substancje hydrofilowe są wydalane w nadmiarze, a ich zapasy w organizmie są krótkotrwałe (np. witamina C w zależności od szeregu warunków 1-2 tygodnie). Można liczyć na podobne wartości czasowe dla substancji fitochemicznych otrzymywanych z roślin.
Tematy: Tracić na wadze Przeciwutleniacze