Witam, Gdybym miał osiągnąć optymalną ilość białek dziennie stosując wyłącznie źródła roślinne, to rośliny strączkowe i zboża byłyby reprezentowane przez sportowców częściej niż raz dziennie. Czy to dla odmiany jeśli 3 razy dziennie będę brać mieszankę roślin strączkowych i zbóż, w tym tylko komosę ryżową, kaszę gryczaną itp. w porcji? Jak połączyć inne źródła, takie jak nasiona i warzywa? Jak należy postrzegać ilość zbóż i roślin strączkowych w jednej porcji, jeśli obowiązuje limit jednej AMK, np. porcję 100g należy podzielić na 50g płatków zbożowych i 50g roślin strączkowych. Jaki stosunek jest dopuszczalny w praktyce?
W przypadku diety czysto wegańskiej jest to oczywiście rozważanie logiczne, w zasadzie jedyne możliwe. W tej sytuacji trzeba jednak wziąć pod uwagę, że dzienna ilość białka musiałaby być znacznie większa niż w sytuacji diety mieszanej ze względu na prawo limitu aminokwasów. Nasuwa się pytanie, czy sportowiec w ogóle byłby w stanie zjeść tak dużą ilość pożywienia, skoro pewna ilość węglowodanów i błonnika jest powiązana z podanymi źródłami białka. Jednocześnie, ze względów antyżywieniowych, prowadzi to do niższego wykorzystania biologicznego i większego obciążenia trawienia, z punktu widzenia ogólnej wydajności, niezależnie od proporcji roślin strączkowych i zbóż, z uwzględnieniem reprezentacji innych źródeł białka roślinnego , mówimy o wysoce niekorzystnej procedurze. Możesz poprawić ogólną równowagę, stosując roślinne odżywki białkowe, które są wolne od tych stresorów i są znacznie lepiej strawne.
Tematy: Tracić na wadze Bilkoviny