Witam, czy według Was jest możliwe, aby osoba dorosła regularnie spożywała codziennie 20g naturalnych migdałów w skórce? Czy przy długotrwałym stosowaniu np. roku nie istnieje ryzyko odkładania się w organizmie substancji antyodżywczych? Czytałam gdzieś, że skórki migdałów zawierają niewielką ilość cyjanków, które na dłuższą metę obciążają organizm. Dziękuję
20 g migdałów dziennie to wciąż poniżej średniej dla osoby dorosłej. Niepodgrzewane zboża zawierają wprawdzie substancje antyżywieniowe, ale nie ma się czym martwić, w określonej ilości nie zaszkodzą zdrowemu człowiekowi (mają to, że utrudniają wchłanianie minerałów z takiego pożywienia). Skórki migdałów rzeczywiście zawierają cyjanek, ale dawki zagrażające zdrowiu zaczynają się od długotrwałego, dziennego spożycia kilkukrotnie przekraczającego 20 g, co jest wysoce nieprawdopodobne w przypadku przeciętnego człowieka. Ponadto możliwe jest w pewnym stopniu wyeliminowanie ich zawartości poprzez gotowanie.
Tematy: Tracić na wadze migdały Peelingi