Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, chciałbym zapytać o pieczenie i jajka. To dla mnie nowa informacja i bardzo mnie zaskoczyła :-). Czy to oznacza, że pieczenie w cieście nawet jeśli ma temperaturę do 150C też jest problemem? Czy zastępujecie jajka podczas pieczenia? I ewentualnie co? Dziękuję bardzo

Podczas gotowania jajek na gorąco należy spełnić 2 podstawowe warunki: 1. Zawsze należy przeprowadzić obróbkę cieplną w celu wyeliminowania potencjalnego skażenia mikrobiologicznego. 2. Cholesterol jest częścią żółtka, która utlenia się w wyższych temperaturach lub podczas dłuższej obróbki cieplnej i tym samym staje się zagrożeniem dla zdrowia. W związku z tym po prostu korzystniejsze jest, gdy żółtko na talerzu występuje w postaci stałej-płynnej, tzw. nie ma zasadniczych zmian w strukturze cholesterolu). Jeśli do pieczenia użyjesz także żółtka jaja, nie masz szans uniknąć utleniania cholesterolu. W danej sytuacji trzeba wówczas rozwiązać dylemat, czy go zastosować, czy znaleźć alternatywę z królestwa roślin. Opcji jest wiele, zawsze zależy to od rodzaju przepisu - banan, agar, mus jabłkowy, starte ziemniaki, budyń...

Tematy:  jajko   Utlenianie