Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, chcę zapytać o znaczenie tłoczenia soków owocowych lub warzywnych. Uważam, że lepiej jest spożyć dany pokarm w całości ze względu na nasycenie, zawartość błonnika i maksymalne wykorzystanie przeciwutleniaczy, które już poprzez prasowanie zostają zredukowane. Wolę jeść 3 marchewki, jabłko i 6 rzodkiewek dziennie, niż wycisnąć z nich sok, a resztę wyrzucić. Proszę o opinię.

Wyciskanie soków owocowych i warzywnych ma swoje zalety i wady. Z jednej strony prawdą jest, że podczas prasowania usuwa się błonnik i niektóre przeciwutleniacze. Z drugiej strony naciśnięcie ułatwia i przyspiesza spożywanie większej ilości owoców i warzyw. Prawdą jest, że w przeliczeniu na jednostkę objętości i masy soki zawierają znacznie większą koncentrację składników odżywczych. Soki wyciskane warto potraktować jako wartościowy suplement, który w naturalny sposób pozwoli zwiększyć spożycie przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. W praktyce oznacza to, że korzystne jest dodanie wyciśniętych z nich soków do standardowego spożycia owoców i warzyw.

Tematy:  Przeciwutleniacze   Błonnik pokarmowy