Mam pytanie. W kursie Low carb wspomniałeś, że dieta niskowęglowodanowa ma niezaprzeczalne zalety we wspomaganiu aktywności fizycznej w niektórych dyscyplinach sportowych. Czy możesz bardziej rozwinąć i uzasadnić to twierdzenie? Dziękuję
Koncepcja low carb w praktyce pokazuje, że wydaje się ona korzystniejsza zwłaszcza w przypadku ćwiczeń wytrzymałościowych wykonywanych przy niższym TF. Ma to swoją logikę, gdyż organizm podczas tej aktywności fizycznej zużywa większą część energii z tłuszczów, wysoki udział węglowodanów w diecie świadczy tym samym o możliwości zahamowania wykorzystania pełnego potencjału metabolicznego podczas uprawiania sportu. Z tego powodu znaczna część sportowców wytrzymałościowych w żywieniu podąża w tym kierunku. Biorąc pod uwagę dążenie do indywidualnego podejścia, nie oznacza to oczywiście, że ten ryczałt będzie odpowiadał absolutnie każdemu, mówimy tutaj o modelu ogólnym. Zawsze należy wziąć pod uwagę rodzaj aktywności, poziom wytrenowania danej osoby, profil metaboliczny sportowca i wreszcie jego chęć eksperymentowania z treningiem elastyczności metabolicznej, który w zdecydowanej większości przypadków jest prowadzony na dłuższym dystansie. Podobnie jest odwrotnie, że w sportach typowo beztlenowych jednostka będzie potrzebować więcej węglowodanów ze względu na dostępność szybkiego źródła energii potrzebnej do wykonywania ćwiczeń i wspierania tworzenia rezerw glikogenu w trybie powysiłkowym.