Kurzy ATAC

Doradztwo

Dzień dobry, Panie Jelínek, chciałbym zapytać, czy rzeczywiście istnieje znacząca różnica pomiędzy jajami nieekologicznymi, kupowanymi na bieżąco, a jajami domowymi. Zależy mi na zawartości wysokiej jakości białek i innych substancji korzystnych dla organizmu. Dziękuję za odpowiedź

Różnica między nimi polega na tym, że należy je postrzegać na kilku poziomach. Zawartość białka jest na plus lub minus taka sama, najbardziej znaczące różnice dotyczą głównie: 1. Zawartość mikroelementów (witaminy, minerały i przeciwutleniacze) – ich ilość zależy od składu diety kur, gdzie w pewnym sensie duże- Gospodarstwa na skalę mają przewagę (poprzez mieszanki paszowe wzbogacone określonymi substancjami), innym razem wręcz przeciwnie, kury z wolnego wybiegu. 2. Zawartość niektórych kwasów tłuszczowych - są to najczęściej kwasy omega-3, gdzie i tutaj ich zawartość w jajach zmienia się w zależności od proporcji ALA w diecie kur (czasami można ją celowo zwiększyć dodatkiem nasion lnu). W efekcie nie da się uniwersalnie określić żadnej metody hodowli jako korzystniejszej żywieniowo, jest to kwestia podejścia konkretnego rolnika. Często jednak przywołuje się różnicę w jakości pod względem zawartości lub braku ksenobiotyków, gdzie ogólnie rzecz biorąc prawdą jest, że jaja od kur z wolnego wybiegu są pod tym względem lepszej jakości.

Tematy:  Tracić na wadze   Bilkoviny