Kurzy ATAC

Doradztwo

Dobry wieczór, Panie Jelínek. Uważam, że osoby cierpiące na dnę moczanową powinny skupić się na produktach o niskiej zawartości puryn i nie powinny jeść roślin strączkowych. Całkiem przypadkiem natknęłam się w internecie na menu, które oferowało na obiad fasolkę. Nie spodziewałem się tego. Jakie jest Twoje zdanie na temat fasoli w odniesieniu do puryn?

Na stan dny moczanowej wpływa wiele czynników, a jednym z nich jest zawartość puryn w diecie. Ważne jest, aby korygować ich ilość w diecie, okazuje się jednak, że koncepcja jadłospisu oparta wyłącznie na monitorowaniu jednej liczby zasadniczo nie rozwiązuje sytuacji. Ogólnie przedstawiono listę produktów bogatych w purynę, których należy unikać podczas leczenia dny moczanowej. Nie oznacza to jednak, że żywność ta jest całkowicie zakazana, tj. np. mniejsza ilość roślin strączkowych może pojawić się w jadłospisie bez wpływu na metabolizm. Poza tym zawsze trzeba patrzeć na całą koncepcję, jeden przepis nie musi oznaczać problemu.

Tematy:  Tracić na wadze   Puriny