Kurzy ATAC

Doradztwo

Dobry dzień. Moje pytanie dotyczy wapnia. Z jakich źródeł wapnia należy korzystać, jeśli z diety wykluczone są wszystkie produkty mleczne? Wiem, że nawet w przypadku ich stosowania, wchłanialność wapnia jest dyskusyjna, na co powinienem zwrócić uwagę, aby zapewnić sobie odpowiednią podaż wapnia? Czy olej makowy może być lepszym suplementem niż wapń w tabletkach? Jeśli tak, to w przybliżeniu ile należy go stosować? Wiemy, że mak jest dość tłusty, dzięki czemu nie obciąża niepotrzebnie pęcherzyka żółciowego i trawy. traktat. Dziękuję

Kiedy wykluczysz ze swojej diety wszystkie produkty mleczne pochodzenia zwierzęcego, w pierwszej fazie skoncentruj swoją uwagę na dostarczaniu dobrze wykorzystanych źródeł tego pierwiastka z diety (zawsze traktuj suplementy jako opcję zastępczą i uzupełniającą oraz dopasowuj jakość swojej diety odpowiednio). Oprócz kości (buliony kostne) bogatym źródłem są liczne orzechy i nasiona (ciekawe są migdały), a także pełnoziarniste zboża. W przypadku roślinnych źródeł minerałów na ogół należy zwrócić uwagę na zmniejszenie zawartości substancji antyżywieniowych, które znacząco pogarszają wykorzystanie składników podczas ich kulinarnego przygotowania. Oznacza to stosowanie moczenia, kiełkowania, spektrum obróbki cieplnej, fermentację... Wapń w diecie wiąże się głównie z aminokwasami, czyli substancjami fitochemicznymi - oleje roślinne zawierają zatem absolutne minimum wapnia, w tym także innych minerałów, dlatego jest bezcelowe jest wykorzystywanie ich jako źródła elementów.

Tematy:  Wapń   Nabiał