Witam, wpisałam do aplikacji 150g piersi z kurczaka i moja witamina K podskoczyła do 514 mcg = 429% DDD. Czy to nie błąd? Dziękuję.
Dobra obserwacja, gratulacje :-) To kwestia do dyskusji, gdyż europejskie bazy danych żywieniowych określają zawartość witaminy K w niektórych produktach spożywczych (w tym w mięsie z kurczaka) znacznie niższą, a nawet znacząco niższą w amerykańskich. W aplikacji ZOF posługujemy się średnią światową, która dla niektórych wartości odżywczych może wykazywać znaczne odchylenie od normy obowiązującej na danym obszarze geograficznym. W przypadku mięsa kurcząt jest to przede wszystkim fakt, że terapia żywieniowa na kontynencie amerykańskim nie zaleca tego rodzaju mięsa do leczenia przeciwzakrzepowego właśnie ze względu na dużą zawartość witaminy K, podczas gdy w Europie, ze względu na odmienną wartość tabelaryczną, kurczaki mięso jest zwykle dozwolone.
Tematy: Witamina K