Witam, mam pytanie dotyczące oleju rybnego pod kątem zawartości metali ciężkich i innych szkodliwych substancji w niektórych rybach... Jakie szkodliwe substancje można znaleźć w oleju rybnym? Jak ocenić jakość danego oleju rybnego jako suplementu diety? Dziękuję
W tłuszczu zwierzęcym najczęściej odkładają się pozostałości antybiotyków, pochodnych przemysłu naftowego, pierwiastki toksyczne... system kontroli jakości stosowanych surowców (rzadko zdarza się, że partia zanieczyszczonych produktów „prześlizguje się”, a jeśli tak się stanie i zostanie wykryte, skutkuje to znaczącym negatywnym rozgłosem dla producenta). Jako konsument nie możesz ocenić jakości suplementów diety zawierających olej rybny, gdyż producent ma prawny obowiązek przedłożyć Narodowemu Instytutowi Zdrowia analizę mikrobiologiczną przy dopuszczeniu danego produktu do sprzedaży, jednak nie ma gwarancji, że wszystkie partie danego produktu są w ten sposób sprawdzane. W rezultacie, choć system jakości jest w jakiś sposób ustalony i rządzi się swoimi prawami, to z drugiej strony jest to wciąż tylko system, który czasem da się ominąć. Jednym z interesujących wskaźników jakości oleju rybnego jest wysiłek producenta w zakresie deklarowania pochodzenia ryb; głębokowodne środowisko Atlantyku jest często przedstawiane jako obszary ekologicznie czyste, chociaż i to jest obecnie wysoce względne ze względu na zanieczyszczenie oceanów przez tworzywa sztuczne...
Tematy: Tłuszcz rybny