Witam, proszę, właśnie teraz w mojej okolicy widzę, że (domowe) jaja są przechowywane w temperaturze pokojowej przez ludzi w domu. Nigdy nie zauważyłem tego w innych krajach, ale ludzie mówią mi, że jesteśmy jednym z niewielu krajów, które przechowują jaja w niskiej temperaturze. Więc jak to jest?
To proste – przechowywanie żywności w cieple skraca jej żywotność, dlatego współczesny przemysł spożywczy stara się dla każdej kategorii żywności określić optymalne warunki, które zapewnią jej świeżość jak najdłużej. Dotyczy to również jaj, gdzie idealna temperatura przechowywania mieści się w przedziale od 2 do 8°C, czyli w miejscu, w którym temperatura nie ulega wahaniom i nie przekracza 18°C. Do dziś spotykamy się z tradycjami, które przetrwały z czasów, kiedy nie istniały nowoczesne technologie chłodnicze – nie ma w tym nic złego i nawet nie postrzegamy tego jako sprzeczności informacyjnej w jajach. Generalnie jaja nie lubią wahań temperatury, ich przechowywanie do wspomnianej powyżej 18°C jest w zasadzie również w porządku.
Tematy: jajko