Witam Panie Jelínek, przede wszystkim chciałbym uzyskać półżałosną odpowiedź, dziękuję. Jeśli rodzina jest na diecie roślinnej, należy zwrócić uwagę na zróżnicowaną i zbilansowaną dietę pod kątem zachowania proporcji zbóż, roślin strączkowych, warzyw i „marynat”, włączając regularne dostarczanie mikroelementów poprzez orzechy, nasiona i wysokiej jakości oleje. w jakim stopniu jest „zagrożony” brakiem witaminy B12? Zajmujemy się głównie wyżywieniem naszych dzieci (2-6 lat). Co polecacie w odniesieniu do dzieci? Dziękuję.
Jeśli dieta jest czysto wegańska, niebezpieczeństwo jest w zasadzie absolutne. Jeżeli jednak mamy do czynienia z podejściem makrobiotycznym, w którym mięso (ryby) jest częścią diety, to nie powinno być problemu z niedoborami witaminy B12 (w tym sensie rozsądne jest spożywanie ryb przynajmniej 2-3 razy dziennie). tygodniu, w tej koncepcji zapewniona zostanie odpowiednia proporcja witaminy B12). Jest problem z witaminą B12 w diecie czysto roślinnej, gdyż analogi roślinne są bardzo skomplikowane w metabolizowaniu przez organizm ludzki. Prowadzi to do jego deficytu, który jednak objawia się dopiero po pewnym czasie (często nawet kilkuletnim). U dzieci okres ten jest znacznie krótszy ze względu na rozwój i wzrost, dlatego skutki zdrowotne niedoboru witaminy B12 ujawniają się w większym stopniu.
Tematy: Tracić na wadze Witamina b12