Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam Panie Jelínek, pisze Pan, że dysfunkcja tarczycy może utrudniać kobietom redukcję tkanki tłuszczowej. Jak to działa? Czy dotyczy to również kobiet długoterminowo leczonych i ustabilizowanych? Osobiście leczę tarczycę od 20 lat i zawsze miałem odwrotny problem z przyjmowaniem czegokolwiek. Czy mógłbyś krótko opisać, jak pracujesz z takimi klientami? Dziękuję bardzo za odpowiedź, życzę miłego dnia.

Gruczoł łojowy wytwarza hormony, które zasadniczo wpływają na zachowanie metabolizmu. Mówiąc najprościej, w stosunku do masy ciała, albo przyspieszają metabolizm, co prowadzi do zmniejszenia zapasów tłuszczu, albo wręcz przeciwnie, spowalniają procesy metaboliczne, dzięki czemu energia magazynowana jest w rezerwach tłuszczu. Zależy to więc od tego, jaka dysfunkcja zostanie zdiagnozowana (nadczynność czy niedoczynność). Tarczyca reaguje na jakość diety, choć oczywiście nie ma to działania leczniczego w medycznym znaczeniu tego słowa. W przypadku niedoczynności można wspomóc funkcjonowanie tego narządu (= produkcję niektórych substancji hormonalnych) poprzez dostosowanie diety. Ma to ograniczony wpływ, ale nadal warto spróbować. Obejmuje ona: - zwiększenie spożycia jodu, selenu i cynku, - zmniejszenie spożycia cukrów, - nieznaczne zwiększenie udziału białek, - ograniczenie do minimum spożycia tłuszczów. Spodziewaj się, że wpływ diety będzie jeszcze mniejszy w przypadku leków, ponieważ tarczyca jest kontrolowana przez hormonalną terapię zastępczą.

Tematy:  tarczyca