Witam, Ostatnio zaskoczyła mnie opinia, że pełnotłusty nabiał zawiera mniej alergenów niż niskotłuszczowy nabiał. Czy można na to spojrzeć w ten sposób, że im grubszy produkt, tym mniej zawiera białka i cukru mlecznego – czy to oznacza także potencjalnie mniej alergenów? Czy jest to ogólnie bardziej odpowiednia opcja, czy też osoby bez problemów trawiących kazeinę, serwatkę lub laktozę mogą spożywać również te o niskiej zawartości tłuszczu? Dziękuję za odpowiedź.
Zasadniczo myślisz we właściwym kierunku. W praktyce nie ma to jednak większego znaczenia, gdyż jeśli mówimy o alergenach, to wystarczy już bardzo mała ich ilość, aby wywołać reakcję alergiczną, w tym sensie nie ma istotnej różnicy pomiędzy produktami niskotłuszczowymi i wysokotłuszczowymi. Inaczej jest w przypadku nietolerancji (=nietolerancji pokarmowej), gdzie organizm bez większych problemów radzi sobie z pewną mniejszą ilością problematycznej substancji.
Tematy: Tracić na wadze