Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, na niektórych opakowaniach jest napisane, że jest zapakowany w atmosferze ochronnej. Co kryje się pod tym określeniem i jakie jest bezpieczeństwo spożywania żywności poddanej takiej obróbce?

Atmosfera ochronna to mieszanina gazów (najczęściej azotu i dwutlenku węgla) stosowana w celu przedłużenia okresu przydatności do spożycia oraz zachowania koloru i smaku niektórych pakowanych produktów spożywczych (wędliny, mięso, owoce, sery, warzywa...). Uważaj tę metodę konserwacji za bezpieczną, jednak w praktyce zdarzają się przypadki, gdy producent nie przestrzega zalecanych procedur i proporcja niektórych gazów nie spełnia wymagań prawnych (mało dwutlenku węgla, dużo tlenu...) - opakowania ochronne przestają w ten sposób spełniać swoje funkcje, a jakość żywności znacznie się pogarsza. Ponadto okazuje się, że żywność zakonserwowana w atmosferze ochronnej nadal „działa” i traci w niej część składników odżywczych (typowym przykładem są warzywa).

Tematy:  Tracić na wadze