Witam, mam jeszcze jedno pytanie dotyczące analizy metabolicznej. Zastanawiam się, jak to możliwe, że kobieta ze znaczną nadwagą ma stosunkowo wysoki BMR (np. 1800 kcal)? Myślałam, że u osób otyłych i ze znaczną nadwagą BMR jest wręcz przeciwnie, niższe, ze względu na dużą ilość tłuszczu w organizmie i przeważnie brak lub bardzo małą aktywność fizyczną? Ile dodatkowych kcal polecałbyś przejść na dietę czerwoną podczas redukcji? Czy -200 kcal jest optymalne, czy nawet więcej? Dziękuję bardzo.
Wartości BMR dotyczą nie tylko stopnia nadwagi danej osoby, ale także proporcji masy mięśniowej i poziomu aktywności fizycznej, te dwie cechy mają największy wpływ na BMR. Ogólnie rzecz biorąc, wraz ze wzrostem masy ciała masa czynna zmuszona jest do wykonywania pracy z większym nakładem energii, to samo dotyczy sytuacji, gdy (nawet u osoby otyłej) występuje większy udział masy mięśniowej. Podczas diety redukcyjnej nie należy w dłuższej perspektywie schodzić poniżej wartości BMR, metabolizm odbiera je wtedy jako kryzysowy tryb energetyczny i reaguje nadmiernie silnymi procesami katabolicznym. To jest staraj się przy obliczaniu bilansu energetycznego utrzymywać spożycie nieco powyżej BMR, ta metoda i kierunek obliczeń jest najbezpieczniejsza.
Tematy: Tracić na wadze