Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, jak to jest z przyrostem masy mięśniowej w stosunku do masy ciała. Czy rzeczywiście powszechnym zabiegiem jest uzyskanie większej masy ciała na skutek zwiększonego spożycia pokarmu, w tym tłuszczu podskórnego, a następnie zarysowanie tego faktem, że po fazie konturowej zawsze pojawi się nowy dodatek czystych mięśni? A może można trwale zachować ujędrnienie i zyskać wyłącznie czyste mięśnie? Z góry dziękuję

Przy niewielkim wysiłku możliwe jest uzyskanie masy mięśniowej przy zachowaniu pewnego stopnia ujędrnienia, choć oczywiście pytanie brzmi jak sobie wyobrażamy „ujędrnienie”. Praktyka pokazuje, że utrzymanie w dłuższej perspektywie proporcji tkanki tłuszczowej w granicach 4-8% podczas treningu mającego charakter objętościowy nie stanowi problemu. Należy uważnie monitorować ilość i jakość węglowodanów w diecie, których nadmiar szybko odkłada się w zapasach tłuszczu poprzez działanie insuliny. Jednocześnie kontroluj białko, tam gdzie starasz się poruszać w przedziale 1,5 – 2 g/1 kg masy ciała, nie przekraczaj niepotrzebnie tego limitu. Zawodnicy wyczynowi na scenie fitness w kategoriach wagowych wymagających zwiększenia masy mięśniowej nie lubią tego zabiegu, ponieważ postęp przyrostu tkanki mięśniowej nie jest tak wyraźny, jak przy ekstremalnym podejściu zwiększonych dawek białka i węglowodanów w celu maksymalizacji potencjał wzrostu komórek. W tym sensie szkoda, że większość sportowców kopiuje tę metodę, nie myśląc i nie rozwiązując sytuacji w odniesieniu do rzeczywistych potrzeb własnej indywidualności.

Tematy:  Tracić na wadze