Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, czy jedzenie więcej niż 10 jajek tygodniowo może być szkodliwe, czy jest to po prostu błąd w kwestii różnorodności? Dziękuję

Chociaż istnieją zalecenia dotyczące tego, ile jaj powinna spożywać tygodniowo przeciętna dorosła populacja, nie można ich uznać za optymalne dla każdego osobnika. Np. sportowcy mają większe zapotrzebowanie na białko, nie tylko bez problemu poradzą sobie z nieco większą zawartością jaj w swojej diecie, ale w wielu sytuacjach ich metabolizm nawet to przyjmie (ciekawym ekstremum są niektórzy sportowcy siłowi w wyższych kategoriach wagowych, którzy mają 15 jaj i 30-50 białek, jest to powszechne zwłaszcza u zawodowych kulturystów). Limity stosowane w populacji ogólnej mają swoje przyczyny, przede wszystkim potrzebę kontrolowania spożycia cholesterolu, który w wyniku obróbki cieplnej utlenia żółtko i staje się potencjalnie ryzykowny. Kolejnym powodem jest oczywiście dbałość o zapewnienie wystarczającej różnorodności w doborze żywności.

Tematy:  jajko