Witam, chciałbym zapytać jak wybrać oliwę jakościową? Czytałem, że jest wiele oszustw – oleje niższej jakości są przedstawiane jako ekstra virgin. Wciąż zastanawiam się, co oznacza kwasowość oleju? podobno jest to jeden ze wskaźników jakości oleju, jednak w przypadku większości olejów nie spotkałem się z takimi danymi. Dziękuję
Do wyboru jakościowej oliwy z oliwek można kierować się kilkoma kryteriami, najważniejsze z nich to dwa: 1. Kwasowość – określana jest na podstawie zawartości wolnych kwasów tłuszczowych (powinna wynosić do 0,5%). Nie kupuj produktu, który nie przedstawia tych danych, nie masz gwarancji jego jakości. Ale jeśli np. będziecie kupować ropę naftową od małych producentów (firm rodzinnych), to oni też zazwyczaj nie podają tej wartości, często uważają tę kwotę za niepotrzebną inwestycję finansową, zwiększającą ich koszty. 2. Stopień filtracji (rafinacji) oleju – do smażenia na zimno lepiej jest wybierać olej niefiltrowany, zawartość substancji prozdrowotnych jest tutaj znacznie większa. Można to rozpoznać po tym, że olej nie jest całkowicie klarowny, a w dodatku na zimno szybciej twardnieje (lub wytrącają się niefiltrowane zanieczyszczenia – lecytyny itp.).
Tematy: Oliwa z oliwek