Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, chciałbym zapytać, dlaczego niektóre produkty spożywcze, np. cebula czy kapusta, zawierają kwercetynę, która hamuje uwalnianie histaminy z komórek i dlatego jest naturalnym lekiem przeciwhistaminowym, na liście pokarmów potencjalnie nieodpowiednich do HIT. Z drugiej strony, czy nie byłoby pożądane włączenie wymienionych pokarmów do diety przy tej nietolerancji? Dziękuję za odpowiedź :)

HIT to skomplikowana kwestia, ponieważ każda osoba chora reaguje na poszczególne pokarmy w inny sposób, dlatego w zasadzie na tej platformie nie ma jednolitych list odpowiednich i nieodpowiednich pokarmów. Cebula i kapusta należą do produktów prezentujących się jako średnio obciążone, tj. ich spożycie nie powoduje większych reakcji. Obydwa pokarmy zaliczają się jednak do środków uwalniających histaminę, tj. ich spożycie sprzyja uwalnianiu histaminy z komórek tucznych. Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że organizm ma tendencję do odmiennego reagowania na poszczególne rodzaje pożywienia (warzywa, owoce...), tj. niektóre rodzaje cebuli (to samo dotyczy kapusty) są wymienione jako zalecane, inne wręcz przeciwnie, są nieco ryzykowne. W praktyce oznacza to, że trzeba zbadać, jak dany osobnik reaguje na dany pokarm, inaczej niestety nie dowiemy się...

Tematy:  Tracić na wadze