Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, chciałbym zapytać, czy do produkcji odżywek zawierających białko serwatkowe wykorzystuje się podpuszczkę zwierzęcą z żołądków zwierząt? Z tego co czytałem, proces pozyskiwania podpuszczki wydaje się naprawdę nieludzki. Chcę więc wiedzieć, czy białka serwatkowe mają z tym coś wspólnego. Dziękuję bardzo

Istnieją trzy rodzaje podpuszczki: zwierzęca, mikrobiologiczna i roślinna. Dziś produktów pochodzenia zwierzęcego nie uzyskuje się już z żywych cieląt, lecz z ubitych (poprzez macerację żołądka i późniejszą ekstrakcję producent otrzymuje izolat, który jest dalej przetwarzany biochemicznie do końcowej postaci czystego enzymu). Zdecydowana większość producentów żywności i suplementów diety stosuje już podpuszczkę mikrobiologiczną, a głównym powodem jest jej cena.

Tematy:  Podpuszczka