Witam, chciałam zapytać, jakie znaczenie ma dieta i styl życia w odniesieniu do diagnozy o stosunkowo dużym ryzyku zakrzepicy, czyli czy przy postawionym rozpoznaniu można zapobiec wystąpieniu zakrzepicy poprzez zdrowy tryb życia lub w jakim stopniu? Dziękuję za odpowiedź.
Pojęcie diety, w tym stylu życia (stres, ćwiczenia, palenie, antykoncepcja, ciąża...) ma stosunkowo silny wpływ na procesy zakrzepowe. Niezależnie od tego, czy jest to efekt stylu życia, czy też sytuacja jest spowodowana zaburzeniami układu krzepnięcia (np. mutacja Leiden), dostosowanie diety zawsze ma wspólne podłoże. Przy długotrwałym przestrzeganiu spektrum zasad prawdopodobieństwo zmniejszenia ryzyka powstawania zakrzepów wzrasta w sposób absolutnie fundamentalny. Biorąc pod uwagę fakt, że procesy prozakrzepowe mogą zachodzić stosunkowo szybko, należy celować we wszystkie czynniki sprzyjające powstawaniu zakrzepów i robić to z dużą ostrożnością (unikanie żywności ultraprzetworzonej, kontrolowanie spożycia witaminy K, monitorowanie Stosunek O3:O6 ze względu na działanie przeciwzakrzepowe tłuszczów omega-3...). W prawdziwym życiu niestety zdecydowana większość osób dotkniętych tą drogą ma z tym problem...
Tematy: Tracić na wadze