Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, byłbym zainteresowany możliwymi negatywnymi skutkami lecytyny sojowej. Powszechnie występuje nawet w sztucznym mleku przeznaczonym od urodzenia. Czy w tym przypadku soja stanowi problem? Dziękuję

Jeśli ilość lecytyny nie jest nieproporcjonalnie duża, należy uznać tę substancję za nie tylko bezpieczną, ale także korzystną dla zdrowia (wpływa np. na funkcje poznawcze). Lecytyna stosowana jest w przemyśle spożywczym jako przeciwutleniacz i emulgator. W przypadku zbyt dużej ilości emulgatorów w diecie (w tym lecytyny) mówi się o możliwym ryzyku zwiększenia przepuszczalności błony śluzowej jelit, co ma wpływ na rozwój stanów zapalnych i związanych z nimi problemów zdrowotnych. Traktuj to jednak jako informację „konkretną”, gdyż nadmiar lecytyny w diecie występuje jedynie w sytuacjach, gdy występuje znaczna przewaga żywności wysokoprzemysłowej, lub stosowanie dużych dawek suplementów zawierających ten składnik.

Tematy:  Sztuczne mleko