Kurzy ATAC

Doradztwo

Szanowny Panie Jelínek, czy można oszacować, jak długo można przechowywać świeżo wyciśnięty sok warzywny w lodówce, aby zachować jego parametry świeżości, jeśli nie ma możliwości wyciskania go codziennie? Interesowałaby mnie również "żywotność" kiełkujących nasion np. fasoli mung, lucerny... Dziękuję za odpowiedź

Ze względu na trwałość soków tłoczonych ważne jest zapewnienie możliwie najniższej temperatury i uniemożliwienie dostępu tlenu. Optymalnym rozwiązaniem jest przechowywanie ich w systemach próżniowych i w lodówce – dzięki temu mogą przetrwać kilka dni (2-3). W przypadku kiełkujących nasion ważna jest temperatura (niska) i światło (minimum), które ograniczają aktywność mikroorganizmów psujących żywność. Tutaj również rozsądne jest przechowywanie ich w lodówce, trwałość jest nawet nieco dłuższa niż w przypadku soków.

Tematy:  Tracić na wadze