Czy nawet w zakupionych sokach warzywnych o jakości organicznej w tetrapakach pozostają jakieś przeciwutleniacze? Jak długo po wyciśnięciu domowego soku warzywnego jest on wysokiej jakości?
Przeciwutleniacze ulegają silnemu utlenianiu, ich aktywność stosunkowo szybko maleje w kontakcie z tlenem lub powszechnie występującymi źródłami wolnych rodników. Generalnie najwięcej ich znajduje się w świeżej żywności, proces utleniania rozpoczyna się już w momencie wyciśnięcia soku. Ogólny poziom zdolności antyoksydacyjnej soków zależy zatem głównie od technologii ich produkcji i przetwarzania, a w dalszej kolejności także od sposobu przechowywania. W domu istnieje możliwość przechowywania wyciśniętego soku w pojemnikach próżniowych, niższa temperatura również znacząco wpływa na stabilność zawartości składników odżywczych. Jeśli zostaną spełnione te możliwe warunki, działanie przeciwutleniaczy spada znacznie wolniej, dzięki czemu sok może zachować wysoką jakość dłużej niż 24 godziny.
Tematy: Przeciwutleniacze