Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, co powiesz na witaminę K2 (menachinon)? Jest ona wytwarzana przez bakterie jelitowe w jelicie grubym i można powiedzieć, że organizm tę witaminę wytwarza... a może jej produkcja jest znikoma i dlatego ogólnie mówimy, że organizm nie wytwarza żadnych witamin? Pytam również ze względu na pacjentów, którzy biorą acenokumarol i którzy prawie zawsze mają za rzadką krew po antybiotykoterapii. Dziękuję za odpowiedź i instrukcje :)

Menachinon produkowany jest przez bakterie jelitowe, jego główne działanie polega na wchłanianiu wapnia ze środowiska międzykomórkowego i wspomaganiu jego odkładania się w kościach. Stosowanie antybiotyków niszczy różnorodność i aktywność biomu jelitowego, co powoduje zahamowanie wytwarzania czynników przeciwzakrzepowych – przy równoczesnym leczeniu przeciwzakrzepowym działanie to nasila się. Jak wynika z badań, witamina K2 nie ma wpływu na krzepnięcie krwi, rolę tę pełni witamina K1, która produkowana jest w wątrobie. Produkcja K2 przez mikroflorę jelitową jest istotna i fundamentalna, nieprawidłowe funkcjonowanie biomu jelitowego w tym kontekście ma bezpośredni wpływ na hiperkalcemię, która w dłuższej perspektywie objawia się odwapnieniem kości. Najogólniej witaminy definiuje się jako substancje, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć sam, dlatego należy je dostarczać wraz z pożywieniem. Było to prawdą w momencie tworzenia definicji tego terminu, później do tej grupy zaczęto zaliczać inne substancje, które nie odpowiadają pierwotnym zasadom - na przykład te, które nie zawierają grupy aminowej (od nich nazwa witamina powstała = z połączenia słów „witalny” + „amina”), prawdopodobnie wytworzona aktywność fermentacyjna mikroorganizmów.

Tematy:  Acenokumarol